Followers

26 September 2009

DIARI RAYA SEMINGGU

20 SEPTEMBER 2009
Alhamdulillah selesai berpuasa...hari kemenangan buat umat Islam. Namun raya tahun ni rasa sangat tak bermakna bagi aku ngn family. Tapi buat macam biasa je raya jugak la. pagi dah bangun awal-awal sediakan makan untuk family sebelum pergi sembahyang raya..pukul 8.30am aku n adik dah kuar p masjid...selepas raya paling menghayat hati terkenang sangat arwah emak tahun ni pertama kali x dapat beraya dengan mak. selepas je selesai solat terus pergi kekubur mak.. tak tahan meleleh manik2 jernih daripada mata aku...huhuhu... dah tu balik rumah baru mula beraya dengan sesama family... macam biasa kalau raya pertama mesti adik-adik ayah datang rumah coz ayah anak sulung jd wajib depa datang rumah..hehehehe... macam open house pon ada tapi tahun ni lain sikit sebab dua org je yang dtg yang len datg sebelah malam n keesokkan hari. Walaupun sedih namun ade gak kegembiraan aku n adik aku berjaya juga menyediakan ketupat daun pisang ngan rendang daging. hmm semua org xpercaya yang kami dua beradik boleh buat ketupat sama dengan arwah mak buat...anak sape kan...pe pon tq sangat kat maksu sebab dia yang tolong kami buat. ketupat n rendang yang kami buat akhirnya habis juga di makan pada hari pertama ni..alhamdulillah.

21 SEPTEMBER 2009
Pagi2 lagi adik aku dah dapat call p.cik dari kuala selangor, depa nak datg beraya. seronok tu seronok klu depa mai tapi memg xmenang tangan nak kena masak banyak2. bayangkan anak dia dah 8 org cucu pulak dah dekat 20 org..fuh letih nak layan. dalam jam 12 tghri depa pon sampai. kali ni memg terkejut gila sbb bertambah plk ada yg baru dpt anak n bawa plk sedara depa dari kmpg. memg nak pengsan. sampai dah xtau sape tuan rumah sebenrnya.sebelum depa sampai kami berdua dah sediakan makanan kira banyak la jugak taku xcukup siap wat ayam masak lada yang digemari oleh sedara2 yang lain.. resepi turun menurun la kiranya. tu pon xcukup bgi depa nasibla p.cik awai lagi dh belikn lauk so ape lg anak2 dia la yg masakkn sume laik yg ayah depa beli..kami rileks jugak la. bila nak dekat malam terpaksa la separuh tdo kat kmpg jarak. lebih krg kul 4 pagi depa bertolak blik selngor takut jam jln.

22 SEPTEMBER 2009
Sampai hari ketiga kami sekeluarga xp jalan mana2 lg. ayah aku dah pergi blik kmpg dia kemarin lagi sebb ramai sgt so dia xjd balik rumah. kami bertiga plan nak blik ptg ni gak kmpg ayah. tiba2 plak kawan aku n kawan adik aku nak datang rumah. mulanya kwn aku yg cnfrm nak dtg dulu tp last kwn adik aku plk yg dtg dulu. kwn2 aku sampai seminit je lambt dari kwn adik aku. so rumah kami jd ramai la gak. yang agak terkejut nya kawan2 laki kwn adik aku na aku xpenah2 dtg rumah.. tiba2 taun ni berani plak. aku dah agak masa arwah mak ade mana ade yg berani dtg mak pon marah klu dgr kwn laki nak mai. so taun ni depa berani la dtg. hehehehe. hr tu aku masak bihun goreng, mee sanggul, nugget n finger2 chicken je hidang kat depa. jadi la kan wat pa nak masak lebih2 membazir lak nti. jadi plan kami balik kmpg ayah xjadi so kami p waktu malam tu pon sempat p satu rumah je. yang len tgu p raya haji la plak kot..hehehehe.

23 SEPTEMBER 2009
Hari ni xde sape yang nak datang rumah dah cuma sorg dua je kawan adik yg datg. Tapi tghr ni malas sgt nak masak... dah byk hr xmasak tghri so xde mood lgi. ayah pon rancg nak belikn nasi bingkus je kat kedai. klu beli nasi bingkus kena kuar duit. so kami bertiga pya plan baik kita p raya rumah org untung2 bleh makan tghri hehehehe. ayah dia p umah adik dia, abg plak p raya umah kawan dia... aku n adik p raya umah sepupu emak. lagi pun ade hal lain p umah tu nak ambik sijil yg aku kirim kat spupu suruh ambkkn.. so kami p lepas zohor. alhmdulillh memg hri tu depa wat mkn tghri gak sbb de tetamu.. memang beruntung la.. dah la hujan so lama sikit la dok sana. ptg sikit br kami blik umah.

24 SEPTEMBER 2009
Hari ni aku dok umah je lagipon byk lagi asaimen yng xsiap so blh la hbskan sikit2. Tpi hr ni rasa mcm rajin sikit nak masak n kwn adik aku pon nk dtg so wat la masak2 sikit. leh la rehat sikit alang2 dah xp mana2.

25 SEPTEMBER 2009
Hari ni pon tak kuar mana cuma yang best sebb dapat sambut birthday ayah. aku masakkan lauk biasa je n abng kuar belikan kenny rogers... SELAMAT HARI LAHIR AYAH yg ke 66 tahun .Moga d panjangkan umur dan di murahkan rezeki.

26 SEPTEMBER 2009
Hari ni cukup la seminggu kita beraya. klu sape2 yng wat puasa enam sok boleh raya lagi la.. disebabkan adik aku dah nak blik esok so aku bawa adik aku makan kat luar. lgpon ayah ade kenduri. n ajak guru debat untuk prepare debat aku hr khms nti. kami kuar p jusco n p makan laksa shake n guru debat nak makan chicken chop aku belanja la depa nanti susah dah nak kuar tgu cuti sem lak br leh jumpa n borak2 lg. apa yang aku rasa tahun ni xla meriah sangat. lagipon aku dah xdpt duit raya...huhuhu.. thun dpn aku lak kena bg duit raya kat irg laa. xsangka dah tua rupanya..

sampai sini je kisah seminggu aku beraya.. mgu depan dah nak mula kelas. SO nak kena siapkan proposal, ready for debate, siapkan gak asaimen yang tertunda.. SELAMAT HARI RAYA PEMBACA SEMUA... MAAF ZAHIR DAN BATIN

1 comment:

hidayah said...

haha..aku pon pi umah hg..first time tu pi umah hg..tp mmg tera la gak hg masak.. :) ok, be happy2 always...